News (NL)

Results (NL)

FIM schorst per direct Russische rijders. Toevoeging startlijst bekend!

De FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) heeft zojuist de 5 nieuwe namen bevestigd voor de WK finales 3 & 4.

Deze rijders worden aan het WK toegevoegd omdat de 5 Russische deelnemers zijn uitgesloten van deelname vanwege de sanctiemaatregelen zoals vrijdag 4 maart door de FIM zijn gepubliceerd.

  • Jiří Wildt (Tsjechië)
  • Jimmy Hörnell (Zweden)
  • Andrej Diviš (Tsjechië)
  • Joakim Söderström (Zweden)
  • Niek Schaap (Nederland)

Conform de reglementen komen de aanvullingen uit de reservelijst van de kwalificatie gehouden in Zweden. Lees hier het artikel van de kwalificatie.

Niek rijdt dus de laatste 2 wedstrijden als permanente deelnemer in Heerenveen waarbij zijn plek als Wildcard houder vrijkomt. Wie deze plaats gaat innemen is nog niet bekend.


Vrijdag 4-maart-2022〉
In een buitengewone vergadering in verband met de situatie in Oekraïne heeft de FIM vandaag bekend gemaakt dat met onmiddellijke ingang de licenties van de motorfederatie van Rusland (MFR) en van Wit-Rusland (BFMS) tot nader order worden opgeschort alsook die van FIM-functionarissen. 

Als gevolg hiervan kunnen Russische en Wit-Russische rijders, teams en officials niet deelnemen aan FIM-evenementen en FIM-activiteiten.

Tevens zullen FIM-evenementen worden opgeschort die plaats zouden vinden in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Indien van toepassing worden evenementen verplaatst naar een ander land.

Voor de WK in Heerenveen betekent dit dat er 5 coureurs minder aan de start verschijnen.
Huidig wereldkampioen Dinar Valeev, Dmitry Khomitsevich, Nikita Bogdanov en Dmitry Koltakov en Igor Kononov zien we niet aan het startlint op 2 & 3 april in Thialf.
Hiervoor zal de FIM vermoedelijk de reservelijst gaan aanspreken. Ze hebben laten weten binnenkort met een nieuwe startlijst te gaan komen.

De FIM-president Jorge Viegas hierover “We leven mee in sympathie en solidariteit met al degenen die lijden als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. De vandaag aangekondigde beslissingen zijn in overeenstemming met de aanbevelingen en verklaringen van het Internationaal Olympisch Comité, aangepast aan onze sport. De FIM-familie kijkt met grote droefheid naar de ontwikkelingen in Oekraïne en hoopt op een snelle en vreedzame oplossing.”

In de tussenstand van het klassement staan de genoemde coureurs op de plaatsen 1 t/m 5, gevolgd door Johann Weber (Duitsland) en Martin Haarahiltunen (Zweden). Jasper Iwema staat op een fraaie gedeelde 8e plaats.

Het WK kan dus een heel verassend slot tegemoetzien met deelnemers die erg aan elkaar gewaagd zijn.
Wordt vervolgd.

Last modified on Wednesday, 09 March 2022 20:40

Ice speedway

Keep up to date with all the news about the Ice Speedway World Championship in The Netherlands and the ice racing sport in general.
Here you will find all results, the current standings, background information and useful information about Ice Speedway events, including the upcoming World Championship event in Heerenveen.
Order your tickets here for the 2023 World Cup and the international competition for the Roelof Thijs Cup in Heerenveen in the Netherlands.